Koffiekennis

Kivu, een complex verhaal

koffiebessen koffiebonen kopen gent
  De oevers van het Kivumeer. Ooit hielden Belgische kolonialen hier vakantie. Op 1500 meter hoogte ontvouwt zich een prachtig landschap met een schitterend meer. En het is er altijd lente. ...

lees verder ...

Hoe single is single origin?

koffie Ethiopië Raf Coffee Ethiopia Natural bio fair trade
  Je mag ervan uitgaan dat single origin-koffie afkomstig is van de regio die op het pakje staat vermeld. 'Single origin' kan echter veel betekenen, maar evengoed een loos begrip zijn. Hi...

lees verder ...

Branden: maatwerk

koffiebranden gent koffie bonen koffiebranderij
Bij het branden van koffie wordt de brandwijze aangepast aan de origine van de koffie. Temperatuur, tijd en luchtstroom (onderdruk in de trommel) zijn maatwerk om het beste uit de koffieboon te halen....

lees verder ...

Vier vrienden proeven RAF COFFEE

Als vier koffie-aficionados vragen of ze je 'kleine koffiemerkje' eens mogen uitproberen. Wat doe je dan? Dan lever je hen enkele stalen en laat je hen hun gang gaan. Natuurlijk vraag je dat ze hun be...

lees verder ...

Hoe gezond is koffie?

gebrande koffie
Tegenwoordig moet alles wat er gegeten en gedronken wordt, gezond zijn. Door de tegenstrijdige berichten in de media is het soms echt koffiedik kijken. En dan stel je je - terecht - de vraag: hoe zit ...

lees verder ...

Aciditeit: maakt dit de koffie zuur?

koffietas retro
Betere koffies bevatten vaak aciditeit. Dit heeft niks met zuurheid te maken. Een koffie met aciditeit is het tegenovergestelde van ‘platte koffie’. Vergelijk het met een ananas: is die zuur en scherp...

lees verder ...

Koffiezet: twee uitblinkers

melitta koffiezet hoge kwaliteit
Ik werkte met de beste koffiezetapparaten in mijn labo (www.coffeelabindependent.be). Toestellen die wereldwijd de standaard zijn in de specialty koffiesector. Onlangs testte ik de koffiemachines van ...

lees verder ...

Hoeveel koffie heb je nodig?

gebrande koffiebonen
Hoeveel koffie verbruik je per maand? 2 koppen per dag = 0,5 kg. koffie/maand. 4 à 5 koppen per dag = 1 kg./maand. 5 à 6 koppen per dag = 1,25 kg./maand. 6 à 7 koppen per dag = 1,5 kg./maand 8 koppe...

lees verder ...

Hoe zet je lekkere koffie?

retro koffiekan
Alle zetwijzen geven lekkere koffie als resultaat. Hieronder vind je enkele belangrijke principes die je best in het oog houdt. Begrijp dat dit slechts enkele hulpmiddelen zijn. Uiteindelijk drink jij...

lees verder ...

Body: mondgevoel van koffie

koffiekoppen
De body of het mondgevoel van de koffie wordt gevormd door alle niet oplosbare partikels in de suspensie. Het belangrijkste hiervan is olie. Koffie bevat acht à tien procent olie. Afhankelijk van de z...

lees verder ...

Bio en koffie: een uitdaging

biokoffie
Biologische koffieproductie gaat verder dan het niet gebruiken van synthetische meststoffen, chemische pesticides en herbiciden. Het gaat ook om biologisch verantwoord onderhouden van de bodem, zorgen...

lees verder ...

Artisanaal: geen loos begrip

koffiebranden
Artisanaal is bij RAF COFFEE  geen loos begrip. Het slaat op productkennis, vakmanschap en kleinschaligheid. Wij kiezen onze groene koffies heel zorgvuldig bij producenten die we goed kennen. We hebbe...

lees verder ...

koffiebessen