RAF Origines

RAF koffies worden met zorg geselecteerd en getest in Coffee Lab Independent. We geven graag wat meer achtergrond bij de oorsprong van onze koffies.

Uganda Robusta

Uganda koffie origine bio fairtrade raf coffee gent

Robusta kent net als arabica grote kwaliteitsverschillen. Het is dus kwestie iets van koffie te kennen en de juiste loten te kiezen.

Robusta is zeker geen minderwaardige koffie, het is wél een variëteit die ‘robuuster’ en harder smaakt. Meestal groeit de plant in lager geleden gebieden, maar 'onze' robusta, wordt op relatief grote hoogte geproduceerd. Dit komt de kwaliteit zeker en vast ten goede. Het maakt de koffie mild, met toetsen van chocolade en crèmige body.

De bessen worden geplukt en gedroogd. Na triage en verwijderen van het vruchtvlees (‘hulling’) is de koffie exportklaar.

De robusta die RAF COFFEE gebruikt komt van de Ankole Union. Dit is één van de best werkende coöperaties in Afrika. Door inzet en creativiteit waait er een geweldige frisse wind door de Afrikaanse (koffie)wereld. Ankole is erin geslaagd een volkomen onafhankelijke positie in te nemen in de ingewikkelde en harde koffiewereld. Chapeau!

De Uganda Robusta zit in onze ITALIAN ROAST, ESPRESSO MILD en FILTER MILD.

Koffie Natural Robusta Uganda
Gebied Uganda, Ankole - 1200-1500 m.
Verwerking Droge verwerking, bessen worden gedroogd in de zon.
Kenmerken Mild, chocolade, crèmige body
Certificering Bio, Fairtrade
Producent Ankole Union
Gebruikt in ITALIAN ROAST, ESPRESSO MILD en FILTER MILD

  • Uganda koffieplantage origine raf coffee gent bio
  • Uganda koffieplantage origine raf coffee gent bio
  • Uganda koffieplantage origine raf coffee gent bio
  • Uganda koffieplantage origine raf coffee gent bio
  • Uganda koffieplantage origine raf coffee gent bio

Indonesia Permata Gayo

Indonesia Sumatra koffie origine raf coffee gent

De provincie Aceh in het noorden van Sumatra, waar de Permata Gayo-coöperatie ligt, was altijd al een conflictgebied. De streek werd ook nog eens vernietigd door de tsunami in 2004. Maar het land én de koffieboeren krabbelden weer overeind en exporteren ondertussen weer koffie.

De koffiebessen worden geoogst en gaan dan door een proces van fermentatie en wassen. Bijzonder is dat het perkamentvlies dat nog rond de boon zit, wordt afgenomen wanneer de koffie nog niet gedroogd is ('wet hulled'). Dit is typisch voor deze origine en zorgt mee voor het bijzondere karakter.

We kozen voor Permata Gayo omdat deze koffie niet zomaar het predicaat ‘juweel van Sumatra’ kreeg. Het is een prachtige, karaktervolle koffie met de smaak van donkerrood fruit en een crèmige body, je proeft ook noten van hout.

Deze koffiebonen vind je terug in FILTER MILD, ESPRESSO MILD, INDONESIA, ITALIAN ROAST

Koffie Indonesia Semi-washed
Gebied Acey, North Sumatra - 1200 m.- 1600 m.
Verwerking ‘wet hulled’
Kenmerken Donkerrood fruit, sterke en crèmige body, noot van hout, veel karakter!
Certificering Bio, Fairtrade
Producent Permata Gayo
Gebruikt in FILTER MILD, ESPRESSO MILD, INDONESIA, ITALIAN ROAST

  • Indonesia Sumatra koffie origine raf coffee gent
  • Indonesia Sumatra koffie origine raf coffee gent
  • Indonesia Sumatra koffie origine raf coffee gent
  • Indonesia Sumatra koffie origine raf coffee gent
  • Indonesia Sumatra koffie origine raf coffee gent
  • Indonesia Sumatra koffie origine raf coffee gent
  • Indonesia Sumatra koffie origine raf coffee gent

Honduras Catuai

Honduras catuai raf coffee origine koffie gent bio fairtrade

We bevinden ons in Honduras, in het dorp Las Flores. Hier ontdekten we de kleine plantage van Bernard Ornilla: ‘GAIA’ naar de Griekse mythologische oermoeder. De 3,5 hectare liggen tussen 1500 meter en 1650 meter hoogte. De plantage is biologisch gecertificeerd.
Bernard teelt nog de klassieke 'edele' variëteiten zoals Bourbon en Catuai voor een zoete, fruitige en uitgebalanceerde smaak.

De geplukte bourbonbessen worden ontdaan van het vruchtvlees en gefermenteerd. Vervolgens gewassen en in de zon gedroogd. Dit geeft een fruitige en licht acide, verfijnde koffie.

De koffie van Bernard wordt overgenomen door de Comsacoöperatie., zowat de meest innovatieve koffiecoöperatie van het moment. Zij is Fairtrade gecertificeerd.
De koffie gaat mee met een container van Oxfam. Dit is logistiek zeer efficiënt, zelfs als het gaat om de aankoop van enkele zakken.

Deze koffiebonen geven smaak aan onze HONDURAS BOURBON, ITALIAN ROAST, ESPRESSO MILD en FILTER MILD

Koffie Honduras Catuai
Gebied Copán Honduras - 1500-1650 m.
Verwerking Natte verwerking  en zongedroogd
Kenmerken Mild, fruitig, gebalanceerd.
Certificering Bio, Fairtrade
Producent Finca Gaia, Bernard Ornilla
Gebruikt in HONDURAS BOURBON, ITALIAN ROAST, ESPRESSO MILD en FILTER MILD

  • Honduras koffieplantage Gaia bio fairtrade koffie origine raf coffee Gent
  • Honduras koffieplantage Gaia bio fairtrade koffie origine raf coffee Gent
  • Honduras koffieplantage Gaia bio fairtrade koffie origine raf coffee Gent

 Bernard over het telen van bio/fair trade koffie

Congo Kivu Fully Washed

Congo Kivu gewassen koffie Raf Coffee Gent

Eigenlijk is deze koffie een wonder.  In de waanzin van Oost-Congo - één van de armste regio’s in de wereld - produceren enkele coöperaties een koffie van topkwaliteit.

De plantages van de Sopacdicoöperatie, waar 'onze' Kivukoffie groeit, liggen aan de oevers van het Kivumeer op ongeveer 1500 meter hoogte. Samen met de jonge vulkanische bodem en de edele arabicavariëteiten resulteert dit in een bijzondere koffie: uitgebalanceerd, kruidig, complex, sprankelend geaciduleerd, mooie body.

De koffie is ‘fully washed’: de rijpe bessen worden geoogst en onmiddellijk naar het wasstation gebracht. Daar wordt eerst de boon van de pulp ontdaan, vervolgens ondergaan de bonen een fermentatie en worden ze gewassen. Tenslotte droogt de perkamentkoffie traag in de zon.

Deze koffie proef je in KIVU, ESPRESSO MILD, FILTER MILD

Koffie Kivu Fully Washed
Gebied Congo, Zuid-Kivu, boorden van Kivumeer - 1500-2000m.
Verwerking Natte verwerking (Fully Washed) en zongedroogd.
Kenmerken Kruidig, complex, gebalanceerd, citrus, sprankelend, body.
Certificering Bio, Fairtrade
Producent Sopacdicoöperatie
Gebruikt in KIVU, ESPRESSO MILD, FILTER MILD

  • Congo Kivu gewassen koffie Raf Coffee Gent
  • Congo Kivu gewassen koffie Raf Coffee Gent
  • Congo Kivu gewassen koffie Raf Coffee Gent
  • Congo Kivu gewassen koffie Raf Coffee Gent
  • Congo Kivu gewassen koffie Raf Coffee Gent
  • Congo Kivu gewassen koffie Raf Coffee Gent
  • Congo Kivu gewassen koffie Raf Coffee Gent
  • Congo Kivu gewassen koffie Raf Coffee Gent

Ethiopia Sidama Natural

Ethiopia Sidama Natural

De bonen voor deze Arabicakoffie drogen in de bes. Ze liggen dagenlang in de zon en drogen langzaam, gelijkmatig en natuurlijk. Vandaar de naam 'natural'. Dit moeilijke en delicate proces geeft de koffie de bijzondere smaak van koffiebes.

Intense noten van rood fruit zijn dan ook typisch voor Ethiopia Sidama Natural. Hij is bovendien gezegend met een heel egale zachtheid, een volle, romige smaak en een aangename, lichte aciditeit.

RAF COFFEE koos de Arabicakoffie die wordt geteeld door de Taramesa Coöperatie in de Sidamaregio ongeveer 300 kilometer ten zuiden van Addis Abeba. Zowat 2300 gezinnen zijn lid van de coöperatie. De Taramesa Coöperatie bezit droogbedden en een kleine opslagplaats. De koffie gaat naar Addis Abeba voor de laatste bewerkingen.

Deze koffie zit in ETHIOPIA NATURAL, FILTER MILD

Koffie Sidama
Regio Ethiopia, Sidama - 1800 m.
Verwerking Droge verwerking, bessen worden langzaam gedroogd in de zon
Kenmerken rood fruit, zoet, zacht, lichte aciditeit, smaak van koffiebes
Certificering Bio, Fairtrade
Producent Taramesa Coöperatie
Gebruikt in ETHIOPIA NATURAL, FILTER MILD

  • Ethiopia Sidama Natural
  • Ethiopia Sidama Natural bio koffie origine Raf Coffee Gent
  • Ethiopia Sidama Natural
  • Ethiopia Sidama Natural
  • Ethiopia Sidama Natural
  • Ethiopia Natural
  • Ethiopia Natural

Ethiopia Yirgacheffe Washed

Ethiopia Yirgacheffe koffie wassen

De koffiebessen voor deze gewassen koffie groeien op de hoogvlaktes van de gerenommeerde ‘Yirgacheffe’-terroir. Dit is de  hoogst gelegen productieregio van Ethiopië (+/- 2000 meter).

De koffie wordt geproduceerd door Oromia Union, een uit de kluiten gewassen unie van coöperaties. Het moet gezegd worden zoals het is,  de laatste jaren is het wat moeilijker om een helder beeld te krijgen van deze organisatie.

Door op grote hoogte specifieke variëteiten te telen (bijvoorbeeld Heirloom) en na de oogst de groene bonen doorgedreven te sorteren, krijg je een koffie van topkwaliteit. De groene bonen met enige schade, lagere densiteit, minder optimale droging worden zorgvuldig uitgesorteerd.

De rijpe bessen worden geoogst, centraal verzameld en van hun vruchtvlees ontdaan. De ‘perkament’ bonen fermenteren en worden gewassen in waskanalen om het fermentatieproces te stoppen. Tenslotte laten de koffieboeren de bonen langzaam drogen in de zon.

Dit levert een koffie op met een floraal, kruidig karakter, je proef toetsen van citrus. Het is heel lekkere koffie met een fijn geaciduleerd karakter. De groene koffie is wel duur in aankoop. Ook in koffieland geldt de regel: kwaliteit kost geld.

Deze variëteit gebruiken wij in ETHIOPIA YIRGACHEFFE, MELANGE GOURMET en FILTER MILD.

Koffie Yirgacheffe
Gebied Ethiopië Yirgacheffe - +/- 2000 m.
Producent Oromia Union
Verwerking Gewassen, zongedroogd
Kenmerken Kruidig, citrus, bergamot, thee-elementen, delicaat.
Certificering Bio
Gebruikt in ETHIOPIA, FILTER MILD, MELANGE GOURMET

  • Ethiopia Yirgacheffe koffie
  • Ethiopia Yirgacheffe groene koffie
  • Ethiopia Yirgacheffe koffieplantage
  • Ethiopia Yirgacheffe koffie wassen
  • Ethiopia Yirgacheffe vrachtwagen met zakken koffie
  • Ethiopië Yirgacheffe zakken koffie
  • Ethiopia Yirgacheffe zakken koffie opslag
  • Ethiopië Yirgacheffe koffie sorteren

Peru

In het Noorden van Peru (Jaén) begon een kleine coöperatie in 2005 koffie te exporteren. Intussen is het één van de meest succesvolle coöperaties. Ze wordt nogal strak geleid, maar dat werpt zijn vruchten af getuige het hoge oogstpercentage dat de leden afgeven aan hun coöperatie.

De naam Sol komt overigens niet van 'zonnig' - het regent er veel -  maar van het tegenwoordig niet zo trendy woord ‘solidaridad’ of solidariteit …

De Peruaanse koffieproductie heeft het de voorbije jaren lastig gehad, enerzijds door koffieroest, anderzijds doordat verschillende grote coöperaties overkop gingen door slecht beheer. De coöperatie SolyCafe houdt zijn zaakjes  op orde.

Deze variëteit gebruiken wij in ESPRESSO MILD en FILTER MILD.

Koffie Peru Gr 1
Gebied Peru Jaén Cajamarca 1300 - 1600 m. hoog
Producent De leden van SolyCafe
Verwerking Natte verwerking  en gedroogd in droogtunnels
Kenmerken Mild, fruitig, gebalanceerd
Certificering Bio, Fairtrade
Gebruikt in ESPRESSO MILD, FILTER MILD

peru koffie

  • peru1
  • peru2
  • peru3
  • peru4
  • peru5
  • peru6
  • peru7
  • peru8
  • peru9