Geplaatst op

Vier vrienden proeven RAF COFFEE

Als vier koffie-aficionados vragen of ze je ‘kleine koffiemerkje’ eens mogen uitproberen. Wat doe je dan? Dan lever je hen enkele stalen en laat je hen hun gang gaan. Natuurlijk vraag je dat ze hun bevindingen delen.

Wietse: “De verpakking is prima, met duidelijke aanduiding van de branddatum en de samenstelling. We proefden met vier koffieliefhebbers de Honduras, Kivu, Indonesia en Ethiopië.

In eerste instantie als espresso: 18 gram koffie in de portafilter, ongeveer 36 gram output aan vloeistof, dus 1:2 (maar ook op 1:1.5 en zelfs 1:1). De watertemperatuur was 92°C. De gebruikte apparatuur: Izzo Alex Duetto 3 en een Baratza Sette 270W maler. Daarna ook als ristretto getest.

Smaakavontuur

Over het algemeen was iedereen heel erg te spreken over de verschillende koffies. Voldoende smaakavontuur te beleven terwijl de koffies niet extreem zuur waren. Dus interessant én ook nog eens lekker.

In tegenstelling tot sommige branders, zijn RAF COFFEES niet té licht gebrand, daardoor vallen ze goed in de smaak.

We hebben genoten van de koffies en hadden veel plezier bij het proeven en experimenteren. Heel erg bedank voor de kans om je koffies eens te testen Raf, hieronder onze tasting notes per koffie. Daarin komen vooral onze verschillende voorkeuren uit de verf.

Honduras

  • Lichte body, geen overdreven aciditeit.
  • Notig (marsepein toetsen) chocolade, fris.
  • Ik ontdek wat rode bessen/fruit smaken, maar niet iedereen is het daarover eens.
  • Bij ristretto: dropsmaken.

Goede basisespresso: zal bij veel mensen in de smaak vallen, want is niet te extreem, niet avontuurlijk, maar redelijk mild en gebalanceerd.

Kivu

  • Een koffie die direct indruk maakte en goed uit de verf kwam bij alle geteste verhoudingen.
  • Smaken: rabarber, zoet fruit, toetsen van pâtisserie/gebak.
  • Goede balans qua aciditeit.
  • Mooie body.

Zeer lekkere bonen voor espresso! Dit was een van onze favorieten.

Indonesia

  • Geprobeerd als espresso, maar hij maakte vooral indruk als ristretto: meer smaak, heerlijke body, en de houtige tonen (die bij espresso van 36 gram enigszins merkbaar waren) vielen weg.
  • We ontwaarden notige amandeltoetsen, houtige (maar toch ook iets van fris fruit) en vooral kruidige smaken.
  • Lekkere crèma!

Een heel ander smaakprofiel: minder fruitig en meer kruidig, maar zeker ook lekker.

Ethiopie

  • Je moet er wat meer ‘voor zijn’, maar we vonden hem lekker.
  • Allerlei smaken zijn genoemd, dat maakt het een interessante koffie.
  • Ontdekte accenten: fris fruit (appel), notig, pâtisserie/gebak-toetsen, bittere toetsen die aan hop doen denken (zoals bij speciaalbier).
  • Goede balans qua aciditeit.

Waarschijnlijk de meest avontuurlijke en aparte koffie van de sessie.

Welgemeende koffiegroeten van Wietse, Bart, Karel en Bert