Koffie op komst!

Speciale productiemethodes, lockdown, coronacrisis, een tekort aan containers … koffie telen en verschepen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Maar moeilijk gaat ook en dus: er is nieuwe koffie op komst!

Koffie drogen in Kivu

Aan de boorden van Lake Kivu drogen onze koffiebessen in de zon bij coöperatie Muungano. Dit lijkt een eenvoudig proces, maar niets is minder waar. De bessen moeten traag, heel regelmatig drogen en mogen intussen niet rotten. Een tas koffie kan om zeep worden geholpen door 1 slecht gedroogde bes, bijvoorbeeld als die geïnfecteerd is door een bacterie.

Extra werk, extra kosten

Koffie droogt in Kivu
Gewassen koffie droogt in Kivu

We betalen dit jaar 10% meer voor de groene koffie om het vele werk beter te vergoeden. Deze koffie wordt in september verwacht. We branden hem tot Kivu Natural en hij vormt het belangrijkste bestanddeel van de Natural Blend.

Een beetje meer Noordwaards richting Goma, droogt onze ‘gewassen’ koffie bij Sopacdi. Het vruchtvlees van de koffiebes wordt na het plukken onmiddellijk weggehaald. De bonen worden gefermenteerd en vervolgens gewassen en gedroogd. Deze bonen worden later de Kivu koffie.

Tekort aan containers

Koffieplantage in Honduras
Koffieplantage in Honduras. Verscheping loopt vertraging op door tekort aan containers.

Alle verschepingen uit Honduras lopen vertraging op door de strenge lockdown. Maar nu zijn de eerste zakken groene koffie van Bernard Ornilla verscheept om hier in juni aan te komen, net op tijd om er Honduras en Latino Blend van te branden.

Niet alleen de lockdown veroorzaakt trouwens vertragingen in Honduras en elders op de wereld. De coronacrisis heeft een vreemd neveneffect: er is een gebrek aan lege containers. Normaal gezien staan er lege scheepscontainers klaar in de havens van de originelanden. Nu zijn die containers er dikwijls niet omdat de routes vanuit China zwaar verstoord werden.

Koffie die bij de coöperatie klaar is voor verscheping, kan vaak niet op schip geladen worden door gebrek aan containers.

koffie uit peru gebrand in Gent koffiebonen
In Peru is de oogst begonnen.

Wij kopen onze koffie van plantages die hoger gelegen zijn en waar de oogst pas in juni en juli plaatsvindt. Ondertussen bereidt de exporterende coöperatie Sol y Café zich zo goed mogelijk voor op werkzaamheden met corona.

De situatie blijft erg moeilijk omdat ook Peru in een strenge lockdown verkeert. Als de boeren al tot op hun veld geraken om te oogsten, ontbreken de rondtrekkende landarbeiders om mee te helpen bij de pluk. Wordt vervolgd …