Bij RAF Coffee kiezen we overtuigd voor biologisch gecertificeerde koffie. In andere berichten kan je lezen hoe dit een enorme invloed heeft op de reductie van de C02 uitstoot in de keten, de gezondheid van de koffieproducerende families en het milieu. De redenen voor onze keuze zijn dus duidelijk, maar de concrete uitvoering ervan een uitdaging.
Meer beperkte opties voor aankoop
Omdat Bio certificering voor coöperaties niet altijd evident is (er is een kost aan verbonden, de productiekost is hoger, …) zijn de gecertificeerde producenten, en dus ook de keuze qua groene koffie kwaliteiten en origines beperkt.
Landen als Peru hebben een groot aanbod aan Bio en Fairtrade gecertificeerde coöperaties. In landen als Brazilië is het dan weer moeilijk om Bio koffie aan te kopen (we vonden er wel!).
De keuze voor Bio én specialty én fair is dus niet eenvoudig, maar we blijven overtuigd en zoeken met veel enthousiasme steeds naar nieuwe opties.

Nieuwe Europese regels
Vanaf 2025 gelden strengere Europese regels voor biologische productie. Het gaat bijvoorbeeld om een maximale productieoppervlakte voor certificering, een maximaal aantal leden per Bio coöperatie. Voor bestaande Bio coöperaties zijn de nieuwe regels een enorme uitdaging (zowel financieel als organisatorisch) en we vrezen dat een aantal onder hen hierdoor de Bio certificering zullen laten vallen. Volgens schattingen van Fairtrade International zouden 40% van de huidige Bio gecertificeerde producenten niet klaar zijn voor de nieuwe regels. Bang afwachten dus.
Verplichtingen voor de branderij
Ook onze branderij in Sint-Amandsberg ondergaat audits, of ‘bio-controles’. Daarbij moeten we kunnen aantonen dat we aan alle strenge regels voldoen, om onze Bio certificering te kunnen behouden.
Niet zomaar Bio dus: duidelijke redenen, maar een uitdagend proces!