Van verwaarloosde sector met een koffie-roest epidemie, tot de grootste producent van Bio koffie: over een opbloei en imagoswitch van de Mexicaanse koffiesector.

Een verwaarloosde sector als start
Alhoewel koffie al sinds de 18de eeuw verbouwd wordt in Mexico, is de koffiesector er nooit echt opgebloeid. Een voorkeur voor mineralen en mijnen, weinig investeringen van de overheid, koffieziektes en een internationale koffiecrisis zorgden ervoor dat de Mexicaanse koffiesector jarenlang weinig interessant was. Het land had nochtans veel potentieel; regio’s met ideale hoogte en klimaat voor arabica productie, honderdduizenden kleine landbouwbedrijfjes, …
Opbloei en certificering
Op het eind van de 20ste eeuw werden landbouwers gestimuleerd om zich te verenigen in coöperaties, om op die manier betere toegang te hebben tot kredieten en infrastructuur voor de verwerking van koffie, en samen volumes te produceren die exporteerbaar zijn. Er was een focus op Fair Trade certificering en aangezien de producenten historisch gezien zonder enige chemische input produceerden, was ook Bio certificering een evidentie.


Koffieroest
Maar zoals in veel koffieproducerende landen, is koffieroest (een ziekte op de koffieplant) een enorm probleem in Mexico; dit werd pijnlijk duidelijk tijdens een uitbraak in 2012-2013 die 70% van de koffiebedrijfjes trof en meer dan een miljoen werklozen opleverde. Vanaf 2020 hielp de ontwikkeling van resistente variëteiten – die beter bestand zijn tegen de roestziekte – de koffiesector weer te doen opleven.
Grootste bioproducent
Dankzij de heropbloei en imagoswitch werd de Mexicaanse koffie een symbool van duurzaamheid en is het land vandaag de grootste producent van biologisch gecertificeerde koffie. De bekendste productieregio’s zijn Chiapas, Veracruz, Oaxaca en Puebla. Het grootste deel van de export gaat naar de VS.
