Congo Kivu Natural

biokoffie uit Congo te koop in koffiebonen in Gent

Dit is een ongewassen of ‘natural’ koffie: de bessen worden geoogst wanneer ze rijp zijn. De boon droogt in de bes. Daardoor krijgt de boon nog smaakelementen mee van het drogende vruchtvlees.

Gegroeid uit een experiment

De voorbije jaren begeleidde Raf (via Coffeelab Independent) Muungano Coop in Zuid-Kivu. Als eerste in de streek organiseerden we experimenten met ongewassen Kivukoffie, want ook een coöperatie in Congo moet innovatief zijn.

De resultaten waren zo overtuigend dat een Amerikaanse specialty koffieklant onmiddellijk een order plaatste. Gelukkig kwamen er ook enkele zakken naar RAF Coffee.

Deze koffie wordt geproduceerd aan de boorden van het Kivu-meer.  De hoge productiehoogte (+1500 m.), de jong vulkanische bodem en de edele Arabicavariëteit Bourbon maken de koffie zeer bijzonder. De ongewassen vorm geeft nog meer rijp fruit, zoete toetsen, complexiteit.  

De bessen worden in de zon gedroogd, wat een moeilijk proces is omdat het traag en gelijkmatig moet verlopen. De bessen mogen niet rotten. Het kan enkel gebeuren op kleine schaal, want dit proces gebruikt veel droogtafels van de coöperatie.

Eens gedroogd, vertrekt de koffie langs de enige weg aan het Kivu-meer naar Goma om onthuld  en geëxporteerd te worden.

Muungano is een coöperatie met een kantoor in Kiniezire, een 150-tal kilometer ten zuiden van Goma richting Bukavu. Een wondermooie plaats, maar niet onmiddellijk de luxe van de Côte d’Azur.

Paspoort
KoffieKivu Natural FTO, lokale bourbonvariëteiten
GebiedCongo, Zuid-Kivu, boorden van Kivu meer; 1500 – 2000 m.
Verwerking Ongewassen en zongedroogd
KenmerkenKruidig, complex, rijp fruit, exotisch
CertificeringBio, Fairtrade
ProducentMuungano
Gebruikt inKIVU NATURAL, NATURAL BLEND