Reis naar Uganda

koffieplantage uganda oeganda

Met CoffeeLab Independent begeleiden we verschillende  Congolese koffiecoöperaties. Jammer genoeg is de situatie in Noord-Kivu (D.R.Congo) nog steeds erg labiel en onveilig, daarom organiseerden we onze markt- en kwaliteitstraining in Uganda. We waren te gast bij Ankole Union, zonder twijfel de indrukwekkendste koffiecoöperatie van Afrika. De bezieler en manager van de coöperatie (John Nuwagaba) combineert heldere visie met vooruitstrevendheid, torenhoge ambitie en commerciëel vernuft. Dat alles met één doel: de leefsituatie van de 14 000 kleine koffieproducenten te verbeteren.

In de regio Ankole (Mbarara, Bushenyi, Ishaka) wordt momenteel nog voornamelijk Robusta geteeld. Eigenlijk min of meer ‘per ongeluk’, want de meeste hoogtes en gronden zijn geschikt voor Arabica. Maar de lokale boeren gebruikten destijds koffiezaden van Engelsen die in de koloniale tijd in Centraal Uganda intensief Robusta produceerden. Tot op de dag van vandaag wordt er in de Ankole provincie vnl. Robusta geproduceerd. Maar Ankole Union maakt momenteel, net als enkele grote koffiebedrijven, werk van Arabica.

11 zakken experiment

In het lab van Ankole Union werkten we verder aan een nieuw product voor RAF COFFEE. Het wordt iets unieks. De 11 zakken (meer hadden ze niet gemaakt van ‘hun experiment’) vertrekken nu naar Gent waar ze vermoedelijk in januari arriveren. Volgend jaar enkel en alleen op de webshop van RAF COFFEE.

Naar het noorden

Na Ankole Union reisde ik door naar het noorden van het land, naar de producenten van onze ‘Uganda Ruwenzori‘. Deze unie, Bukonzo Union, ligt ook op de flanken van de Ruwenzori bergen waar de hoogste toppen boven de 4000 m. (in Congo). Deze regio is meer onherbergzaam en armer. Het lang wegblijven van toeristen omwille van Covid heeft deze streek geen goed gedaan.

De koffie-unie ontstond uit een lokaal spaar- en kredietinitiatief met vooral vrouwen.  Het profiel van de geproduceerde koffie ligt tussen Kenya en Kivu. De SL14- en SL28-variëteiten zijn overgewaaid uit Kenya. Ze zijn allicht gemengd in de plantages met de ‘oudere’ Nyasyland variëteit. De plantages liggen op de grens met Kivu. Deze koffie heeft een groot potentieel.

Gedroogd in de zon

De moeilijkheid in deze regio is dat het oogstseizoen nog tijdens het regenseizoen valt. Hierdoor zou er veel meer aandacht nodig zijn voor het netjes en geleidelijk drogen van de koffie. We zagen op verschillende plaatsen dat dit proces nog veel beter kan en moet. De manier waarop koffie gedroogd wordt heeft een grote impact op de kwaliteit en de wijze waarop de groene koffie (ongebrand) veroudert.

Wist je dat alle koffies van RAF COFFEE in de zon gedroogd worden? Dit heeft een heel positieve impact op de CO2-uitstoot. Mechanisch drogen, wat vaak wordt toegepast verbruikt enorm veel energie (koffievochtgehalte van 50% naar 12% terugbrengen). De CO2-uitstoot van het mechanisch drogen is bv. vele malen groter dan de uitstoot nodig voor branden. In het terugdringen van de CO2 voetafdruk is het altijd van belang de hele keten goed te analyseren.

koffie uit uganda