Brazilië

Fazenda Dura koffieoogst

Koffieprofiel Brazilië

RAF COFFEE in Brazilië: Net omdat Brazilië voornamelijk intensief produceert, op grote oppervlaktes, kiest RAF COFFEE ervoor om samen te werken met een koffieproducent die het wél duurzaam aanpakt: Fazenda Dutra.

Koffieregio: Zuid-oostelijke regio, met Minas Gerais als meest bekende streek

Koffiesoorten/variëteiten: zowel arabica als robusta productie, vooral naturals en pulped naturals. Bourbon, Catimor, Catuai, Caturra, Maragogype en Typica zijn de meest voorkomende variëteiten.

Jaarlijkse export: 40-65 miljoen zakken van 60kg (nummer 1 van de wereld, goed voor maar liefst 40% van de wereldproductie!)

Typerend: Omwille van zijn gigantische productie beheerst Brazilië de wereldmarkt. Een tegenslag (vb. vorst of te weinig regen) tijdens de productie van een nieuwe oogst heeft een onmiddellijke invloed op de koffieprijzen wereldwijd. Alhoewel de meeste koffie wereldwijd door kleine producenten, op familiale bedrijfjes wordt geproduceerd, is de koffieteelt in Brazilië doorgaans intensief, op grote plantages.

Raf Coffee producten met koffie uit Brazilië: BRAZIL YELLOW CATUAI, COMFORT BLEND

Strenge vorst

Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld, goed voor 40% van de wereldproductie. Het spreekt dus voor zich dat de (economische) situatie in het land, het klimaat en de logistiek (drukte in de havens) de wereldkoffiemarkt beheersen en de prijzen beïnvloeden.

Brazilië is overigens het enige grote productieland waar strenge vorst kan voorkomen. Aangezien dit nefast is voor de koffiebloesems, is er wereldwijde nervositeit telkens de temperatuur onder 0 daalt in Brazilië. Want (de kans op) een mislukte oogst in Brazilië, doet de koffieprijzen onmiddellijk stijgen.

Familiebedrijf met specialty koffies

In de meeste koffieproducerende landen gebeurt koffieteelt op kleine schaal; beperkte oppervlaktes, handmatige oogst, verwerking in kleine batches, … typeren de koffieteelt.

In Brazilië wordt het merendeel van de koffie echter op grote plantages verbouwd. De koffie-industrie is er op voorzien de productie te maximaliseren, en maakt gebruik van machinale oogst en verwerking op grote schaal.

Met de koffie van Fazenda Dutra in Brazilië toont RAF COFFEE dat het ook anders kan. Fazenda Dutra is een familiebedrijf en een pionier wat betreft duurzaamheid en ecologie.

Het bedrijf is biologisch gecertificeerd en produceert prijzen-winnende specialty koffies. Een inspirerend voorbeeld in het grootste koffieland ter wereld, waarvan we u graag de uitstekende koffies laten proeven!

Brazilië koffie branderij groene koffie
Koffieteelt in Brazilië
Koffieplantage in Brazilië
Fazenda Dura koffieoogst
RAF COFFEE koopt groene koffie van een familiebedrijf.
Brazilië koffieplantage