Brazilië

Koffieprofiel Brazilië

Raf Coffee in Brazilië: Net omdat Brazilië voornamelijk intensief produceert, op grote oppervlaktes, kiest Raf Coffee ervoor om samen te werken met een koffieproducent die het wél duurzaam aanpakt: Fazenda Dutra.

Koffieregio: Zuid-oostelijke regio, met Minas Gerais als meest bekende streek

Koffiesoorten/variëteiten: zowel arabica als robusta productie, vooral naturals en pulped naturals. Bourbon, catimor, catuai, caturra, maragogype en typica zijn de meest voorkomende variëteiten.

Jaarlijkse export: 45-60 miljoen zakken van 69kg (nummer 1 van de wereld, maar liefst 40% van de wereldproductie!)

Typerend: Brazilië is, omwille van zijn gigantische productie, dé beheerser van de wereldmarkt. Een tegenslag tijdens de ontwikkeling van een nieuwe oogst heeft een onmiddellijke invloed op de koffieprijzen wereldwijd. Alhoewel de meeste koffie wereldwijd door kleine producenten, op familiale bedrijfjes wordt geproduceerd, is de koffieteelt in Brazilië doorgaans intensief, op grote plantages.

Raf Coffee producten met koffie uit Brazilië: BRAZIL YELLOW CATUAI, COMFORT BLEND

Strenge vorst

Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld, goed voor 40% van de wereldproductie. Het spreekt dus voor zich dat de (economische) situatie in het land, het klimaat en de logistiek (drukte in de havens) de wereldkoffiemarkt beheersen en de prijzen beïnvloeden.

Brazilië is overigens het enige grote productieland waar strenge vorst kan voorkomen. Aangezien dit nefast is voor koffiebloesems, is er wereldwijde nervositeit in de koffiesector, telkens de temperatuur onder 0 daalt in Brazilië. Want (de kans op) een mislukte oogst in Brazilië, doet de prijzen onmiddellijk stijgen.

Familiebedrijf met specialty koffies

In de meeste koffieproducerende landen, gebeurt koffieteelt door landbouwfamilies op kleine oppervlaktes. Alles op kleine schaal en de bessen worden met de hand geplukt.

In Brazilië wordt het merendeel van de koffie echter op grote plantages verbouwd, die er op voorzien zijn productie te maximaliseren, en gebruik maken van machinale oogst en verwerking.

Met de koffie van Fazenda Dutra in Brazilië toont RAF COFFEE dat het ook anders kan. Fazenda Dutra is een familiebedrijf en een pionier wat betreft duurzaamheid en ecologie.

Het bedrijf is biologisch gecertificeerd en produceert prijzen-winnende specialty koffies. Een inspirerend voorbeeld in het grootste koffieland ter wereld, waarvan we u graag de uitstekende koffies laten proeven!

Brazilië koffie branderij groene koffie
Koffieteelt in Brazilië
Koffieplantage in Brazilië
Fazenda Dura koffieoogst
RAF COFFEE koopt groene koffie van een klein familiebedrijf.
Brazilië koffieplantage