Hoe zet je lekkere koffie?

retro koffiekan

Alle zetwijzen geven lekkere koffie als resultaat. Hieronder vind je enkele belangrijke principes die je best in het oog houdt als je koffie zet.
Begrijp dat dit slechts enkele hulpmiddelen zijn. Uiteindelijk drink jij je koffie zoals je zelf wil en zoals je hem het lekkerst vindt.

We duiden bij elke koffie aan met welke zetwijze hij het best tot zijn recht komt. Maar ook dat blijft indicatief.
Zo is de Ethiopia licht gebrand en eigenlijk niet geschikt voor de espressomachine. Maar in een kleine espresso of ristretto is dit een bommetje van citrussmaken. Dat vinden sommige mensen net wel lekker.

Extractie: hoeveel koffie haal je uit de koffie?

Ongeveer 30% van de gebrande koffie is oplosbaar in warm water. Je zet de lekkerste koffie als je 20% extraheert. Haal je meer uit de koffie, dan komen er meer bittere stoffen mee (zoals cafeïne). Blijf je ver onder die 20%, dan krijg je waterige vlakke koffie.

Twee factoren bepalen de extractie:

  • Temperatuur: zet je koffie nooit te warm, dat leidt tot overextractie en te bittere smaak.
    De juiste watertemperatuur is ongeveer 94°C. Giet je zelf op of gebruik je French press, laat je water eerst wat afkoelen of gebruik een thermometer.
    Bij automatische espressotoestellen kan je meestal de temperatuur instellen. Je krijgt de lekkerste koffie als je de temperatuur laag instelt.
    Over filterkoffiemachines heb je meestal weinig controle. RAF COFFEE biedt 2 ‘klassieke’ filtertoestellen waarmee je koffie zet aan een gecontroleerde temperatuur.
  • Extractietijd:
    • Filterkkoffie: 4 à 6 minuten. Met onze filtertoestellen wordt de koffie snel genoeg gezet.
    • Espresso: 25-30 sec.
    • French press: 3 à 5 minuten.

Maal om de maalgraad!

  • Espresso heeft fijne maalgraad nodig.
  • Bialetti is best fijn-medium gemalen.
  • Filterkoffie is medium gemalen.
  • Voor French press wordt er grof gemalen.

Koop dus koffie die gemalen is voor jouw zetwijze.

Om zelf te malen kunnen we de WILFA koffiemolen aanraden. Een kwalitatieve machine tegen een goede prijs.

Water

Op veel plaatsen is water ‘hard’. Dit is niet goed voor je koffietoestel en voor de koffie. Je lost dit euvel eenvoudig op door een Brittafilter te gebruiken. En ook Volvic water blijkt de juiste samenstelling voor een lekker gebalanceerde en fruitige tas koffie.

Hoeveelheid koffie

Reken voor filterkoffie 60 gr. per liter. Dit geeft meestal een goed resultaat. Voor French press ga je in de richting van 70 gr. per liter. Uiteraard speelt eigen smaak hierin een rol… Hoeveel koffie je in totaal nodig hebt, rekenden we hier even voor.