Indonesië

Indonesia Sumatra koffie origine raf coffee gent
Indonesia Sumatra koffie origine raf coffee gent

Koffieprofiel Indonesië

RAF COFFEE in Indonesië: Raf Coffee koopt Arabica van de Permata Gayo coöperatie in Sumatra, en steunt daarmee één van de weinige bio en fairtrade koffiecoöperaties van het eiland.

Koffieregio: vooral Sumatra, Java, Sulawesi, Flores en Bali zijn de koffieproducerende regio’s van Indonesië.

Koffiesoorten/variëteiten: vooral robusta (75%). De meest voorkomende arabicavariëteiten zijn typica, caturra, bourbon en catimor.

Jaarlijkse export: +- 650.000 zakken van 60kg (top 5 van de wereld, 5% van de wereldmarkt)

Typerend: karaktervolle arabica koffies en een typerende ‘wet hulled’ verwerking zorgen voor een interessant aanbod op de specialty markt.

RAF COFFEE producten met koffie uit Indonesië:

INDONESIA, MELANGE GOURMET, ITALIAN ROAST, NATURAL BLEND

Top 5

Indonesië exporteert al koffie sinds de 18de eeuw en de toenmalige problemen (e.g. slechte arbeidsvoorwaarden en lonen) in de koffiesector van het land liggen mee aan de oorsprong van het Max Havelaar (fair trade) label. Tot het eind van de 19de eeuw werd er enkel arabica geproduceerd in Indonesië, maar door een uitbraak van de koffieroest ziekte, werden veel arabicastruiken door robusta vervangen. Vandaag is Indonesië een top 5 koffieproducent en de typerende, karaktervolle koffies van eilanden als Java en Sumatra zijn gekend op de specialty markt.

Wet hulling

Koffie uit Indonesië is ook gekend voor het bijzondere ‘wet hulling’ proces; de koffie wordt gefermenteerd en gewassen, maar het perkamentvlies (laatste vliesje rond de groene boon) wordt al verwijderd vóór de koffie gedroogd is. Dit resulteert in typerende, karaktervolle smaken.

Karaktervolle koffies

RAF COFFEE koopt koffie van de Permata Gayo coöperatie, in het noordelijke deel van Sumatra (Aceh-provincie). Alhoewel de koffie op Sumatra grotendeels door kleine producenten wordt verbouwd, zijn er heel weinig coöperaties en wordt koffie grotendeels via lokale markten verhandeld.

Permata Gayo is er wel in geslaagd producenten te verenigen en op die manier export de organiseren en betere prijzen te verkrijgen. De coöperatie is bio en fair trade gecertificeerd en is enorm veerkrachtig. Na gewapende conflicten in Sumatra en de tsunami in 2004, krabbelde ze telkens weer overeind en hun uitzonderlijk karaktervolle koffies bleven de wereld verbazen. Het ontdekken waard!

koffielanden indonesië sumatra
Indonesia Sumatra koffie origine raf coffee gent
Arabica werd door robusta vervangen na uitbraak van koffieroest.
Indonesia Sumatra koffie origine raf coffee gent
Permata Gayo, een bijzonder veerkrachtige coöperatie.
Indonesia Sumatra koffie origine raf coffee gent