Je mag ervan uitgaan dat single origin-koffie afkomstig is van de regio die op het pakje staat vermeld. ‘Single origin’ kan echter veel betekenen, maar evengoed een loos begrip zijn. Hier lees je wat wij ermee bedoelen en waarom er ook melanges worden gemaakt. Zo krijg je zicht op de koffie die je drinkt.
‘Colombia single origin’ komt uit … Colombia, een immens koffieland met verschillende regio’s en koffiekwaliteiten. En die kunnen dus allemaal in dat pakje zitten. ‘Single origin’ zegt hier dus niet veel.
Single origin volgens terroir
Strikter genomen komt een single origin-koffie specifiek van één afgebakende terroir. Onze Ethiopië Yirgacheffe wordt geteeld in de Yirgacheffestreek die door z’n ligging heel bijzondere oplevert.
Single origin volgens coöperatie
Single origin-koffie kan ook aangekocht zijn bij een bepaalde groep producenten of coöperaties. Dit zijn dan kleine koffieboeren die in groep één koffie leveren. Het zou niet zinvol en inefficiënt zijn om van de individuele boeren te kopen.
Zo komt RAF Kivu van de coöperatie Sopacdi dicht bij Goma aan het Kivumeer, de Indonesia van de coöperatie Permata Gayo in het noorden van Sumatra en de Ethiopië Natural van de Taramesa coöperatie in de Ethiopische Sidamoregio.
Single origin één op één
We gaan nog een stapje verder met onze Honduras Bourbon. Hier is er een 1 op 1 relatie met één welbepaalde plantage. Bernard Ornilla, die de koffie kweekt, bezit dan wel een vrij kleine plantage, maar slaagt er wel in om de export te organiseren. Er is dus een directe en efficiënte keten tussen Bernard en RAF COFFEE.
Is een single origin beter dan een melange?
De bijzondere karakteristieken van single origin komen helemaal tot hun recht als alles goed zit: de groene koffie, de branding, de versheid … Bovendien weet je perfect waar de koffie vandaan komt die je drinkt. Net zoals je van wijn weet of hij van Chili, Frankrijk of Italië komt, van welke regio of château.
Bij single origin-koffies duiken er enkele uitdagingen op omdat er maar één ‘grote’ koffieoogst per jaar is. Wie te veel koopt zit met overstock die kwaliteit verliest na verloop van tijd. Wie te weinig koopt, wordt met tekorten geconfronteerd. Bovendien is elke oogst anders en kan die zelfs helemaal mislukken. Het blijft dus wat avontuurlijk.
Daarom worden er dus ook melanges gemaakt om niet op één paard te wedden, maar ook om ronde en stabiele koffies over langere tijd te bekomen. Onze melanges (Italian Roast, Espresso Mild, Filter Mild) hebben een basissamenstelling maar die wordt aangepast indien nodig. We passen dan ook de info op pakje en website aan.
Op dit moment legt Raf de laatste hand aan een nieuwe Espressomelange. Watch out!
Je komt alles te weten over onze origines op deze pagina.