Peru

koffie uit peru gebrand in Gent koffiebonen
koffie uit peru

Koffieprofiel Peru

RAF COFFEE in Peru: Raf koopt uitzonderlijke koffies, van specifieke boeren via de coöperaties Sol & Café en Coopafsi, in het Noorden van Peru. Raf volgt de Peruviaanse koffiesector al jaren, gaat er vaak op bezoek en heeft de kwaliteit van hun koffie enkel maar zien stijgen. Via nauw overleg met de kwaliteitsverantwoordelijke ter plaatse komen elke oogst opnieuw topkoffies onze kant uit.

Koffieregio: van Noord tot Zuid, op de flanken van het Andesgebergte.

Koffiesoorten/variëteiten: enkel Arabica, vooral van de variëteiten Bourbon, Typica, Catuai en Caturra

Jaarlijkse export: 4-4.5 miljoen zakken van 69kg (top 10 van de wereld, 3% van de wereldmarkt)

Typerend: Een land met een recordaantal aan fairtradecoöperaties. Momenteel een populaire, betrouwbare aanbieder van kwaliteitskoffies die zowel fairtrade als bio gecertificeerd zijn.

RAF COFFEE producten met koffie uit Peru:

PERU VASQUEZ, PERU EL SANTUARIO, COMFORT BLEND, LATINO BLEND, ITALIAN ROAST

koffieland peru koffie uit peru
Ook in Peru gebeurt de koffieteelt door lokale, kleine producenten.

Koloniale koffie

Koffie werd vermoedelijk al vanaf het midden van de 18de eeuw gecultiveerd in Peru. Tijdens de koloniale tijd werd koffie er geteeld op grote plantages, en na de dekolonisatie werden die, zoals in veel andere Latijns-Amerikaanse landen, gefragmenteerd en verdeeld tussen lokale kleine producenten.

Symbool van duurzaamheid

Maar enige structuur in de koffiesector en deftige infrastructuur bleef heel de 20ste eeuw vrijwel afwezig in Peru. Dit in tegenstelling tot een land als Colombia, waar een centrale koffiesturing en beleid leidden tot een sterk, goed georganiseerd koffieproducerend land. Dat gebrek aan structuur, organisatie en infrastructuur werd begin jaren 2000 rechtgetrokken door NGO’s en certificeringsorganisaties. Kleine producenten gingen zich verenigen in coöperaties, de overheid moedigde aan om te investeren in biologische teelt, en fairtrade certificering werd populair. Er ontstond een heuse biologische Fairtrade koffiesector in Peru

Nationaal voorbeeld

Peru werd de grootste aanbieder van biologische koffie en oogstte daarmee heel wat marktvoordelen. Maar omdat de biologische teelt enkel bestond uit het niet gebruiken van meststoffen en pesticiden, en er dus niet werd gewerkt met duurzame  biologische technieken voor het behouden of verbeteren van bv de bodemvruchtbaarheid, kelderde de productiviteit, en deden schimmelziektes hun intrede (koffieroest). Gelukkig kwam de Peruviaanse koffiesector die tegenslagen te boven en is het momenteel een vaste aanbieder van fairtrade en biologisch gecertificeerde koffies, aan een goede prijs en met een vlotte logistiek. Vandaag zijn 30% van de producenten in Peru georganiseerd in fairtrade coöperaties, wat heel veel is.

Fantastische verfijnde koffies

RAF COFFEE koopt koffie van specifieke boeren via de coöperaties Sol & Café en Coopafsi, in het Noorden van Peru;

  • van Fernandez Rimarachin Eliderio via de coöperatie Sol & Café. Fernandez produceert fantastisch verfijnde koffies van edele variëteiten. Sol & Café is een strak geleide bio en fairtrade coöperatie, die volop inzet op kwaliteit en zorg voor de omgeving.  Raf van RAF COFFEE kent Sol & Café al jarenlang, heeft de kwaliteit van hun koffies enkel maar zien stijgen, en is in regelmatig contact met de kwaliteitsverantwoordelijken van de coöperaties.
  • van Alexander Huaman Cruz via de coöperatie Coopafsi. Op zijn finca ‘El Santuario’ worden traditionele variëteiten van Zuid-Amerika (Caturra en Typica) in combinatie met de Catimor (een schimmelresistente variëteit) gebruikt. De naam van de boerderij verwijst naar het nabijgelegen Tabacones Namballe National Sanctuary, een bescherm natuurgebied met een rijke biodiversiteit. CoopAfsi is een sterke coöperatie die haar leden ondersteunt door middel van leningen, hulp bij medische kosten, onderwijs, …
koffie uit peru gebrand in Gent koffiebonen
Ook in Peru gebeurt de koffieteelt door lokale, kleine producenten.
koffie droogt in peru groene koffiebonen
Koffie droogt in Peru
koffiebessen in koffieland peru voor koffiebranderij Gent
Koffiebessen in Peru
koffie wassen in peru voor koffiebranderij in Gent
Verwerken van de koffiebonen.