
Koffieprofiel Peru
RAF COFFEE in Peru: Raf koopt van de coöperatie Sol & Café en van Fernandez Rimarachin Eliderio, één van de leden van de coöperatie die specifieke specialty produceert. Raf kent Sol & Café al jaren, gaat er vaak op bezoek en heeft de kwaliteit van hun koffie enkel maar zien stijgen. Via nauw overleg met de kwaliteitsverantwoordelijke ter plaatse komen elke oogst opnieuw topkoffies onze kant uit.
Koffieregio: van Noord tot Zuid, op de flanken van het Andesgebergte.
Koffiesoorten/variëteiten: enkel Arabica, vooral van de variëteiten Bourbon, Typica, Catuai en Caturra
Jaarlijkse export: 4-4.5 miljoen zakken van 69kg (top 10 van de wereld, 3% van de wereldmarkt)
Typerend: Van land zonder enig koffiebeleid of infrastructuur naar een land met een recordaantal aan fairtradecoöperaties en momenteel een populaire aanbieder van kwaliteitskoffies die zowel fairtrade als bio gecertificeerd zijn.
RAF COFFEE producten met koffie uit Peru:
PERU FERNANDEZ, MELANGE GOURMET, NATURAL BLEND, COMFORT BLEND, LATINO BLEND, ITALIAN ROAST

Koloniale koffie
Koffie werd vermoedelijk al vanaf het midden van de 18de eeuw gecultiveerd in Peru. Tijdens de koloniale tijd werd koffie er geteeld op grote plantages, en na de dekolonisatie werden die, zoals in veel andere Latijns-Amerikaanse landen, gefragmenteerd en verdeeld tussen lokale kleine producenten.
Symbool van duurzaamheid
Maar enige structuur in de koffiesector en deftige infrastructuur bleef heel de 20ste eeuw vrijwel afwezig in Peru. Dit in tegenstelling tot een land als Colombia, waar een centrale koffiesturing en beleid leidden tot een sterk, goed georganiseerd koffieproducerend land. Dat gebrek aan structuur, organisatie en infrastructuur werd begin jaren 2000 rechtgetrokken door NGO’s en certificeringsorganisaties. Kleine producenten gingen zich verenigen in coöperaties, de overheid moedigde aan om te investeren in biologische teelt, en fairtrade certificering werd populair. Er ontstond een heuse biologische Fairtrade koffiesector in Peru
Nationaal voorbeeld
Peru werd de grootste aanbieder van biologische koffie en oogstte daarmee heel wat marktvoordelen. Maar omdat de biologische teelt enkel bestond uit het niet gebruiken van meststoffen en pesticiden, en er dus niet werd gewerkt met duurzame biologische technieken voor het behouden of verbeteren van bv de bodemvruchtbaarheid, kelderde de productiviteit, en deden schimmelziektes hun intrede (koffieroest). Gelukkig kwam de Peruviaanse koffiesector die tegenslagen te boven en is het momenteel een vaste aanbieder van fairtrade en biologisch gecertificeerde koffies, aan een goede prijs en met een vlotte logistiek. Vandaag zijn 30% van de producenten in Peru georganiseerd in fairtrade coöperaties, wat heel veel is.
Fantastische verfijnde koffies
RAF COFFEE koopt koffie van Fernandez Rimarachin Eliderio en van de coöperatie Sol & Café. Fernandez produceert fantastisch verfijnde koffies van edele variëteiten. Sol & Café is een strak geleide bio en fairtrade coöperatie, die volop inzet op kwaliteit en zorg voor de omgeving. Raf van RAF COFFEE kent Sol & Café al jarenlang, heeft de kwaliteit van hun koffies enkel maar zien stijgen, en is in regelmatig contact met de kwaliteitsverantwoordelijken van de coöperaties.



