Een koffie bestaat voor ongeveer 98% uit water. Logisch dat de kwaliteit van het water de kwaliteit van de koffie heel erg bepaalt. De watersamenstelling is bovendien een belangrijke factor in de extractie (het oplossen van de oplosbare bestanddelen van koffie en het in suspensie brengen van de onoplosbare koffiebestanddelen). Hoe goed is het water in Vlaanderen voor je koffie? We hebben één en ander getest.
Hard water
Vlaanderen is geen waterparadijs als het op koffiezetten aankomt. Over het algemeen hebben we hard water, met een hoge calcium- en magnesiumconcentratie. Het heeft daarenboven een relatief hoge droogrest (of TDS-gehalte). Het zorgt voor kalkafzetting en een extractie met meer body en de nadruk op zoutere, ruwere smaken. De fijnere fruitige smaken gaan wat verloren.
Hard water en/of water met hoge droogrest is wat gezondheid en smaak betreft geen enkel probleem. Dus ons kraantjeswater is prima drinkwater, alleen niet ideaal voor koffie.
Overigens, als je koffie in een vakantiehuisje in de Ardennen plots fijner smaakt dan bij ons, heeft dat niet enkel te maken met de ontspannen sfeer, maar ook met de lagere hardheid en het mindere mineraalgehalte van het water in de Ardennen.
Smaaktests in het labo
Het was indrukwekkend om in ons labo dezelfde koffies, dezelfde brandingen, met verschillend water te proeven. Je kon zelfs al verschillen vaststellen in het aroma . Sommige koffies zijn gevoeliger dan andere voor de waterkwaliteit. Indonesia bleek de meest gevoelige. Complex, rijk en verfijnd met water met een laag mineraalgehalte. Maar komt zwaar en olieachtig over met hard water.
Wat kan je eraan doen(behalve verhuizen)?
Filters (bijvoorbeeld Brita) verlagen de hardheid en ook een beetje het droogrestgehalte. Zij zijn een goede oplossing voor koffie.
Voor de meeste automatische espressotoestellen zijn er filters die je in de waterbak aanbrengt. Ze maken de koffie beter en zorgen dat je machine langer meegaat.
Gebruik mineraalwater. Volvic geeft een geweldig resultaat. Het drogestofgehalte van 150 mg/l komt ook overeen met de ideale samenstelling zoals die is vastgelegd door de Specialty Coffee Association. Als je ander minderaalwater vindt met droogrest van tussen 100 en 200 zit je heel goed. Spa is dan weer te mineraalarm voor koffie.
Wat met de waterverzachter die werkt met regenereerzout? Deze halen het meeste calcium en magnesium uit het water. Zo krijg je geen aanslag in je machine. Verder raken ze niet aan de samenstelling van het water en het hoge drogestof gehalte , wat niet ideaal is voor koffie. In theorie. Want, vind je je koffie lekker met je ontharde water thuis, gebruik het dan vooral verder. Geniet van je koffie!