De vijand van koffie …

Koffie is een een versproduct. De grootste vijand van lekkere koffie – op slechte koffie na- is  zuurstof.
Koffie bevat meer dan 10% oliën en die oxideren als ze in aanraking komen met zuurstof. De koffie krijgt dan een doffe, zurige smaak.

Wanneer is koffie op z’n best?

De eerste dagen na branding kan de koffie nog wat scherp smaken, zeker in espresso. In de eerste 10 weken na branding is de koffie op z’n best en blijft hij in goede vorm. De branddatum vind je steeds achteraan op het RAF COFFEE-pakje. Elke koffie wordt wekelijks opnieuw vers gebrand …

Donker gebrande koffie, waar zuurstof meer naar de oppervlakte is geduwd tijdens het brandproces, gaat sneller achteruit. Een product als de ‘Ethiopia natural’ is dan weer erg stabiel doorheen de tijd zonder dat daar een duidelijke verklaring voor te vinden is.

Bonen of gemalen?

Bij gemalen koffie komt er een grotere oppervlakte in aanraking met zuurstof en verliest daardoor veel sneller zijn kwaliteit dan bonenkoffie. Daarom worden al onze koffies vers gemalen bij bestelling als je toch gemalen bestelt.

Maal je zelf koffie – altijd beter –  dan is deze WILFA een eenvoudig maar kwalitatief goed molentje. Let op: dit maalt niet fijn genoeg voor espresso! Voor molens en ander gespecialiseerd home barristamateriaal, check je best eens fixpresso.be, zij hebben goed materiaal en leveren een prima service.