Golven in de koffiesector

koffietrends

Op welke golf surft RAF COFFEE?

Als klant van RAF COFFEE surf je mee op de 4de koffiegolf, de meest recente, oef! Koffiegolven? Hoe zit dat precies?

Overgewaaid uit de USA

Koffiegolven zijn eigenlijk louter opeenvolgende trends in de koffiesector of beter: de koffiecultuur. Zij weerspiegelen veranderingen in de industrie en de maatschappij. Denk aan de aandacht voor originespecifieke koffies, de opkomst van barista’s en latte-art, verhandeling via het internet … Het zijn allemaal symptomen van bepaalde koffiegolven.

Die golven komen veelal overgewaaid uit de USA en het duurt altijd even voor ze aanspoelen in Europa en zeker in België. Natuurlijk is dit geen exacte wetenschap. Een golf komt op, rolt uit naast een andere golf en neemt kenmerken van een andere golf over. Het gaat dus veeleer om grotere evoluties in productie, aankoop, branding, vermarkten en consumptie van koffie.

4 koffiegolven en hun vernieuwingen

  • 1ste golf: deze start begin 20ste eeuw en kenmerkt zich door sterke toename van de koffieconsumptie, er wordt echter weinig belang gehecht aan origine of kwaliteit.
  • 2de golf: gaat van start in de jaren 1960-1970, we zien de opkomst van kwaliteitskoffie, gelinkt aan een iets hogere prijs en als gevolg daarvan meer aandacht voor het koffiezetten an sich.
  • 3de golf: start tussen 2000 en 2010, er is meer plaats voor het verhaal (human interest) achter de koffie, koffies van specifieke origine krijgen de voorkeur, de aankoop gebeurt steeds meer direct. Dit is immers ook de periode waarin veel kleinere branderijen het levenslicht zien. Koffie wordt gedronken in hippe koffiebars, geschonken door barista’s met al even hippe tattoos.
  • 4de golf: begint in de periode 2015-2020 en later. Dit is de golf van specialty koffie, specifieke origines, specifieke productie (bv bio), speciale verwerkingsmethodes en verkoop via webshops. Tegelijkertijd is er een zeer grote focus op de socio-economische impact in de originelanden. De relatie tot de koffieproducenten wordt nu meer systematisch of ‘wetenschappelijk’ bekeken, dit gaat verder dan louter human interest.

De vierde golf blijkt zich nog vooral in de USA te ontrollen, maar ook al in Gent, met … RAF COFFEE!