Hoe koffie bewaren?

koffie bewaren

Raf Coffee staat voor ‘specialty’ of kwaliteitskoffie, bio (biologisch geproduceerd) en vers (koffie wordt gebrand en vers verstuurd). Waarom maken we van dat ‘vers’ zo een punt? En hoe bewaar je best die vers gebrande koffie?

Waardoor verliest koffie z’n smaak?

Koffie bevat 10% tot 15% oliën. Die zijn uiterst gevoelig voor oxidatie: door reactie met zuurstof verliest de koffie na een tijdje z’n chocoladesmaak, citrustoetsen enzovoort. Nog later komen er onaangename geuren en smaken in de plaats. Je krijgt dan muffe, zurige koffie. Dit proces wordt versneld door warmte, vochtigheid en licht.

De eerste twee weken na branding, is er bijna geen oxidatie. Er zit dan nog genoeg CO2-druk in de boon om zuurstof buiten te houden.

Het oxidatieproces gaat snel. Daarom is juist verpakken bijzonder belangrijk.

We verpakken direct na branding

Bij RAF Coffee verpakken we onmiddellijk nadat de koffie is gebrand. De CO2 die dan nog uit de gebrande bonen komt, duwt de zuurstof uit het pakje via het ventiel. Het ventiel is éénrichting en zorgt ervoor dat er geen lucht naar binnen kan, waardoor we een pak koffie krijgen met weinig zuurstof.

Zo bewaart de vers gebrande koffie zo goed mogelijk en toont hij z’n beste eigenschappen tot 10 weken na branding. Dit staat ook op de verpakking.
Na die 10 weken blijft de koffie nog wel lekker, maar krijg je toch al kwaliteitsverlies. En dat is jammer.

De koffie in blik is nog een ander verhaal. Tijdens het verpakken wordt er eerst een vacuüm gecreëerd. Daarna voegen we nog stikstof bij de bonen. In zo’n blik zit geen zuurstof. Het blik laat geen zuurstof of waterdamp door. Zo bewaart de koffie zeer lang.

Waar moet je op letten om koffie te bewaren?

1. Koop bonen

Bonen beschermen zichzelf tegen oxidatie. Gemalen koffie heeft uiteraard veel meer oppervlakte die wordt blootgesteld aan zuurstof en verliest daardoor sneller kwaliteit.

2. Maal enkel de hoeveelheid die je nodig hebt om te zetten.

3. Houd het pakje gesloten in originele verpakking tot net voor je het gebruikt.

Van zodra je het pakje opendoet, komt er zuurstof in, wat de oxidatie versnelt.

4. Giet koffie van een opengemaakt pakje best over in een bewaarblik of – doos die luchtdicht afsluit.

In het najaar krijgen onze pakjes een ‘zipper’ waardoor je de koffie in het pakje kan bewaren.

5. Drink veel Raf Coffee en bestel ‘just in time’ bij.

Door veel RAF Coffee te drinken, moet je de koffie minder lang bewaren. Zo smaakt de koffie nog beter, het is goed voor je gezondheid en het welzijn van jezelf en van de mensen aan de andere kant van de wereld. Haal voorraad in huis voor een 8-tal weken en bestel ‘just in time’ opnieuw!

Koffie in de koelkast?

Je vindt voor- en tegenstanders op internet. Wat is het nu? Wel, het zit zo: lagere temperatuur zorgt voor tragere oxidatie. Dat is waar. Er is echter een grote maar! Je koffie in de koelkast moet in de originele gesloten verpakking zitten of in een perfect afgesloten bewaardoos. Anders maak je de koffie kapot: er slaan koelkastgeurtjes op neer. Bovendien krijg je condens op de koffieboon als je de koffie uit de frigo haalt wat de oxidatie dan weer versnelt.

Koffie invriezen?

Over deze ernstige problematiek van wereldbelang zijn enkele doctoraatsstudies gewijd. Omdat deze studies geen uitsluitsel geven, deden we zelf testen in ons labo en trokken daaruit de nodige conclusies.

Conclusie één: vers gebrande koffie tussen 2 à 6 weken na branding is altijd het beste.

Conclusie twee: koffie invriezen is een goede oplossing voor wie zijn koffie wat langer in prima smaakconditie wil bewaren (meer dan 6 à 8 weken), maar wel onder de volgende voorwaarden:

  • Vries de koffie vers gebrand in, dus op het moment dat je ze geleverd krijgt van RAF Coffee.
  • Laat de koffie in de originele verpakking en wikkel ze best nog in een plastic zak.
  • Als je de koffie verbruikt binnen de 6 weken na branding, dan verlies je meer dan je wint door in te vriezen.