Ethiopië

Ethiopia Sidama Natural
Ethiopia Sidama Natural

Koffieprofiel Ethiopië

RAF COFFEE in Ethiopië: Raf heeft jarenlange ervaring met de unies van koffiecoöperaties in Ethiopië en selecteert elke oogst opnieuw de beste Ethiopische koffies. Bio, specialty en fair aangekocht van coöperaties die levenstandaarden van hun leden verbeteren.

Koffieregio; voornamelijk de zuidelijke helft van het land, Sidama regio, Jimma, Limu, Harar

Koffiesoorten/variëteiten; (gewassen) arabica. heirloomvariëteiten Yirgacheffe en Sidama zijn de meest gekende.

Jaarlijkse export: +- 3.500.000 zakken van 60kg (top 5 van de wereld, 3% van de wereldproductie)

Typerend: Ethiopië is het oorsprongsland van koffie, gekend voor zijn uitzonderlijke kwaliteit én rijke koffiecultuur.

Raf Coffee producten met koffie uit Ethiopië: ETHIOPIA SIDAMA, ETHIOPIA NATURAL, NATURAL BLEND, MELANGE GOURMET

Oorsprong van arabica

Arabica koffieplanten vinden hun oorsprong in Ethiopië, en die lange geschiedenis van koffie is ook vandaag nog sterk aanwezig; Ethiopië heeft een heel rijke koffiecultuur en de helft van de koffieproductie van het land wordt er lokaal geconsumeerd. Dat is (vreemd genoeg) heel uitzonderlijk voor een koffieproducerend land.

Gevoelig voor klimaatverandering

Gezien de enorme productiehoeveelheden en hoge prijzen voor de uitzonderlijke kwaliteit van de Ethiopische koffies, is Ethiopië heel sterk afhankelijk van koffie voor zijn inkomsten (70% van exportinkomsten komt van koffie). De overheid reguleert de Ethiopische koffiesector dan ook streng, en enkel de beste koffies mogen geëxporteerd worden.  

Ondanks alle aandacht en wereldwijde erkenning voor de Ethiopische koffies, blijft de situatie van de Ethiopische koffieproducent precair. Families telen koffie op kleine oppervlaktes (0,5ha), tussen andere gewassen, en de oogsten zijn uiterst gevoelig aan klimaatverandering.

Van Djibouti naar Gent

RAF COFFEE koopt Ethiopische koffie van de Taramesa coöperatie en ook van de Sidama Union, waar Taramesa lid van is. We kopen zowel natural als washed koffies. Zowel de coöperatie als de unie zetten, naast de kwaliteit van de koffies, de levensstandaard van hun leden voorop. Door middel van goede prijzen voor de koffiebessen en onderwijs-, infrastructuur en gezondheidsprojecten verbeteren ze de levensomstandigheden.

Dankzij de jarenlange ervaring van Raf met de coöperaties en unies, weet hij de beste koffies te selecteren en ze van het zuiden van Ethiopië, via de haven van Djibouti, naar Gent te krijgen. Een hele reis, voor heerlijke, rijke, kruidige RAF COFFEE producten.

ethiopië koffieland producent van groene koffie
Ethiopia Sidama Natural
Koffie drogen in Ethiopië
Ethiopië Yirgacheffe koffie sorteren
Koffieverwerking in Ethiopië
Ethiopië Yirgacheffe zakken koffie
Klaar voor export naar de branderij in Gent 😉