Honduras

koffiepluk in Honduras. Ook in beestenblik Honduras
honey koffie versgebrand Gent

Koffieprofiel Honduras

RAF COFFEE in Honduras: Raf heeft de voorbije 15 jaar elke oogst van de coöperatie Comsa geproefd en bijgedragen aan de kwaliteitsstijging van hun koffies. Via Comsa leerde Raf ook Bernard kennen, die topkwaliteit produceert op zijn eigen boerderij.

Koffieregio; met uitzondering van de streek aan de Caraïbische zee wordt overal in Honduras koffie geteeld. De meest gekende regio’s zijn Agalta, Comayagua, Copan, Mentecillos, Opalca en El Paraiso.

Koffiesoorten/variëteiten; enkel Arabica, van de variëteiten Bourbon, Caturra, Catuai, Pacas, Typica & Lempira

Jaarlijkse export:  6.500.000 -7.000.000 zakken van 69kg (top 5 van de wereld, 5% van de wereldmarkt)

Typerend: Eén van de armste landen van Centraal-Amerika met een enorme geweldproblematiek, maar met ook fantastische arabica-koffies, en hét land met de hoogste Arabica productie per capita.

RAF COFFEE producten met koffie uit Honduras: HONDURAS BOURBON, HONEY, ITALIAN ROAST, COMFORT BLEND, LATINO BLEND

File in koffieland

Zowat overal in Honduras wordt arabica koffie geteeld. Het is dan ook het land met de hoogste productie per capita, en koffie wordt er voornamelijk door kleine producenten geteeld. Die enorme hoeveelheden koffie worden vooral via de haven van Puerto Cortes geëxporteerd, waar er elk voorjaar, na de koffie-oogst een enorme drukte (en vaak ook file) heerst. Tienduizenden containers worden er met koffie gevuld, voor verscheping over de hele wereld.

Koffie, taal en muziek

In de prachtige Marcala-streek (zuid-west Honduras) produceert de geweldige coöperatie Comsa al jarenlang heerlijke arabica koffies. De coöperatie is zoveel meer dan een koffiecoöperatie; ze biedt (taal-, muziek,-) onderwijs voor kinderen van koffieproducenten, geeft trainingen rond biologische en biodynamische landbouw, rond gezond eten en zorg voor het milieu. Comsa is een inspiratiebron voor de hele omgeving en biedt mensen een gezonder, stabieler en veiliger leven, midden in de gewelddadige context van het land.

Verfijnde koffies, edele variëteiten

Raf kent Comsa al jarenlang en was sinds het begin overtuigd door het verhaal en de kwaliteit die ze aanbieden. Hij heeft hen zien uitgroeien tot een dynamische organisatie en een vaste leverancier van heerlijke koffies. Via Comsa leerde Raf ook Bernard Ornilla van Finca Gaia kennen. Bernard produceert fantastisch verfijnde koffies van edele variëteiten, en verwerkt ze op verschillende manieren (washed en honey). Je vindt ze terug in verschillende producten van RAF COFFEE!

Honduras is een opkomende speler op de specialty markt. Grote investeringen in de koffiesector, na de verwoestende koffie-roest ziekte in 2010-2012, zorgen voor een sterke stijging in productie, maar ook in de kwaliteit er van. Het volume gecertificeerde koffies stijgt en specialty kopers vinden hun weg naar het land.

Honduras koffieland catuai Comsa Bernard Ornilla
Zowat overal in Honduras wordt koffie geteeld.
Raf en Bernard op de koffieplantage in Honduras
koffie uit Honduras, Kivu, Indonesië, Ethiopië bio en fair
Koffieoogst in Honduras, Comsa