Wanneer je het woord ‘natuurlijk’ of ‘natural’ ziet blinken op verpakking van voeding, ben je maar beter op je hoede, want meestal is het nietszeggende marketingtaal. Bovendien heeft het niets te maken met ‘biologisch’, want daar bestaan duidelijke lastenboeken en audits voor.
Verwerkingsmethode onder de zon
Maar bij koffie, ook RAF COFFEE, houdt het wel steek, want ‘natural’ koffie is een bepaalde verwerkingsmethode. Die houdt in dat de bes (waarvan de pit de koffieboon wordt) na het plukken in de zon te drogen wordt gelegd.Dit in tegenstelling tot gewassen arabica’s (bv. Kivu, Honduras Bourbon) waar het vruchtvlees wordt verwijderd in een wasproces en de boon droogt zonder vruchtvlees.
Het grootste deel (ongeveer 70%) van de wereldproductie koffie is eigenlijk ‘natural’. Zo goed als alle Robusta wordt op deze manier geproduceerd. Dat geeft die specifieke hardere en robuuste robustasmaak. Ook de gigantische productie van Arabica in Brazilië is voornamelijk ‘natural’. De typische Braziliaanse ‘Santos’ koffie, die vaak de basis vormt van de klassieke melanges in Europa, heeft wat andere eigenschappen, laag in aciditeit, sterkere body, vaak nootachtig en neutraal.
Complexe smaak
De koffieboon droogt dus in de bes. In sommige regio’s, bij zeer zorgvuldige pluk en zeer langzame droging, geeft dit een erg uitgesproken smaak. Zo ontdek je in je kop koffie de smaak van de koffiebes, zonder ooit een koffieplantage te bezoeken. Dit soort koffie heeft verder een complexe smaak van rijp of zelfs gedroogd fruit. Hij heeft ook een licht gefermenteerde toets.
In het assortiment van RAF vind je Ethiopia ‘natural’, een filterkoffie, afkomstig van de bekende Sidama terroir. Voor wie deze koffie nog niet ontdekte, breng ik hem nog even extra onder de aandacht, want ik ben fan.
Ook een koffieaficionado ontdekte deze koffie onlangs en schreef er het volgende over:
‘Ethiopië Natural is een echte verwennerij. Ik dacht dat ik meer voor chocolade en aardse koffies was maar deze Sidama blaast me echt omver. Fruitig, thee-achtige body, ik proef en ruik blauwe bessen en in de nasmaak rode vruchten.’
Dit soort ‘edele’ naturals onderscheidt zich op enkele punten van de ‘gewone’ naturals. Zij worden op grotere hoogte geteeld, het zijn oudere smaakvolle variëteiten, enkel de rijpe bessen worden geplukt, de droging gebeurt zeer zorgvuldig en heel traag op droogtafels én ze hebben een bijzondere smaak … Dat is een mooie variatie.
Raf Van den Bruel – koffiebrander