Opkomst specialty robusta

Uganda koffieplantage origine raf coffee gent bio
robusta uit oeganda uganda

Specialty robusta? Jawel, robusta! Robusta en arabica zijn de 2 economisch relevante soorten van het plantengeslacht Coffea. Robusta is dus een andere soort, met een ander profiel, dan de meer gekende en geliefde arabica-soort. Robusta ontstond in Oeganda (Arabica in Ethiopië) en is momenteel goed voor meer dan 40% van de wereldmarkt.

Neerwaartse spiraal

Doordat robusta jarenlang door de industrie werd afgeschilderd als een mindere soort én door verwaarlozing in onderzoek en marketing (steeds voorgesteld als ‘goedkope’ koffie), kwam de kwaliteit van Robusta in een neerwaartse spiraal terecht. Robusta staat gekend als koffie met een aarde-achtige, rubbersmaak, die een krachtige toets aan blends kan geven, maar vooral gebruikt wordt om de kostprijs te drukken.

Koffie in Oeganda
Koffieteelt in Uganda

Die reputatie is echter onterecht. Robusta is op zijn minst even interessant (commercieel én smaak-technisch) als arabica. Bovendien is er een enorm potentieel voor onderzoek naar goede variëteiten.

De robusta-soort is beter bestand tegen klimaatopwarming, ze groeit in warmere gebieden en is doorgaans ziekte-resistenter dan arabica.

Door wereldwijde klimaatproblemen en hogere prijzen voor arabicakoffie, kreeg de interesse in robusta de laatste decennia een boost. De vooroordelen werden aan de kant geschoven en er werden onderzoeksprogramma’s opgezet naar commercieel interessante variëteiten (bijvoorbeeld in de Plantentuin van Meise).

Vernieuwde interesse, nieuwe specialty koffie

Uit die vernieuwde interesse voor robusta zien we recent ook de trage, voorzichtige opkomst van specialty robusta. Dankzij onderzoek werden verfijnde robusta-variëteiten in productie gebracht en door de toepassing van verwerkingstechnieken gekend uit de arabica-industrie, resulteerde dit in specialty robusta’s.

RAF COFFEE durft

raf op bezoek in oeganda op koffieplantage
Raf bezoekt koffieplantage in Oeganda.

In onze buurlanden begint dit al op de markt door te breken, België blijkt nog wat conservatief op dat vlak. Maar RAF COFFEE durft: we lanceren een 100% specialty, honey processed robusta uit Oeganda.

Raf heeft het product mee uitgekozen en ontwikkeld met de coöperatie ACPCU. Tijdens een reis in oktober 2022 werd het product op punt gesteld, eind 2022 proefden we de eerste stalen honey processed robusta in het labo en enkele weken geleden kwam onze eerste specialty robusta aan in Gent.

De koffie is fruitig, zoet en vol, in combinatie met toetsen van donkere chocolade en een krachtige nasmaak.. Heel benieuwd naar jullie mening!