DR Congo

Congo Kivu gewassen koffie Raf Coffee Gent
Congo Kivu gewassen koffie Raf Coffee Gent

Koffieprofiel DR Congo

RAF COFFEE in DR Congo: Raf ondersteunde coöperaties in Kivu voor hun eerste, spannende export in 2010, en heeft hen zien groeien tot professionele organisaties die uitstekende kwaliteit leveren. 

Koffieregio: streek rond het Kivu-meer (Noord- en Zuid-Kivu, Oost-Congo), 1500-2000m.

Koffiesoorten/variëteiten: voornamelijk (gewassen) arabica van de variëteit bourbon voor export, ook robusta.

Jaarlijkse export: +- 300.000 zakken van 60kg (<1% van de wereldproductie).

Typerend: koffie werd geïntroduceerd in koloniale tijd, maar de teelt stortte volledig in tijdens oorlogen in de streek. Pas rond 2010 leefde de koffieteelt en export weer op, en de specialty koffies uit de Kivu streek krijgen momenteel internationale belangstelling.

RAF COFFEE producten met koffie uit DR Congo: KIVU, MELANGE GOURMET, KIVU NATURAL, NATURAL BLEND

Aan de oevers van het meer

De oevers van het prachtige Kivu-meer (1500-2000m) in Oost-Congo zijn de belangrijkste regio’s van het land voor de productie van arabicakoffie. De jonge vulkanische bodems, de hoogte, en het lokale klimaat zijn de ideale omstandigheden voor koffie van hoogwaardige kwaliteit. Maar de levensomstandigheden en de onrust in de regio zorgen ervoor dat elke koffie-export opnieuw een grote uitdaging is. Koffie uit Kivu kan op zijn minst een wonder genoemd worden.

Koloniale koffie

Arabicakoffie werd ooit in DR Congo geïntroduceerd door de (Belgische) kolonialen. Er ontstond een koffiesector, die echter na de onafhankelijkheid en tijdens de oorlogen in de streek, helemaal ineen stortte. De koffieplanten verouderden, veel kennis ging verloren, en oogst werd in wankele sloepen naar Rwanda gesmokkeld om er een betere prijs te krijgen. Niet zonder risico; de streek telt hoge aantallen weduwes, voornamelijk door ongelukken tijdens de overtocht van het meer.

Nieuwe boost voor de koffieteelt

Het was pas rond 2010 dat de koffieteelt in de regio een nieuwe boost kreeg, en verschillende coöperaties ontstonden. Ze verenigen families van koffieproducenten, om op die manier samen de koffie te kunnen verwerken en exporteren. De coöperaties zorgen voor stabiliteit en werkzekerheid voor veel mensen in de gemeenschap, en kunnen dankzij de winst van de koffie-export investeren in infrastructuur, gezondheid en onderwijs. 

Nieuwe boost voor de koffieteelt

Raf van RAF COFFEE heeft meer dan 15 jaar ervaring in de regio en heeft de wereldwijde interesse voor de Kivukoffies weten toenemen. Hij heeft coöperaties ondersteund in de eerste spannende export richting Antwerpen een 10-tal jaar geleden, en zien groeien tot professionele verkopers die tot tientallen containers per jaar produceren, voor specialty kopers over de hele wereld.

Washed en natural koffies

RAF COFFEE koopt momenteel van de coöperaties Sopacdi en Muungano in Kivu. Beide coöperaties produceren fantastische koffies en bieden zowel fully washed (gewassen arabica, in wasstation), als producer washed (gewassen, door producent), als natural (ongewassen arabica) aan. Produceren, verwerken en exporteren in Oost-Congo blijft enorm complex; een mix van extreme armoede, gewapende milities, officieuze taxen en vulkaanuitbarstingen maken elke activiteit een uitdaging.

DR Congo koffieland
Aan de boorden van Lake Kivu wordt heerlijke koffie geteelt.
De regio rond het Kivumeer is dé koffieregio bij uitstek.
bio specialty koffie droogt in Kivu
Bio specialty koffie droogt in Kivu
Congo Kivu gewassen koffie Raf Coffee Gent
15 jaar ervaring met koffieproductie in DR Congo
Congo Kivu gewassen koffie Raf Coffee Gent
Washed koffie productie in DR Congo