De koffiebessen voor deze gewassen koffie groeien op de hoogvlaktes van de gerenommeerde ‘Yirgacheffe’-terroir. Dit is de hoogst gelegen productieregio van Ethiopië (+/- 2000 meter).
Kwaliteit van de hoogvlaktes
De koffie wordt geproduceerd door Oromia Union, een uit de kluiten gewassen unie van coöperaties. Het moet gezegd worden zoals het is, de laatste jaren is het wat moeilijker om een helder beeld te krijgen van deze organisatie.
Door op grote hoogte specifieke variëteiten te telen (bijvoorbeeld Heirloom) en na de oogst de groene bonen doorgedreven te sorteren, krijg je een koffie van topkwaliteit. De groene bonen met enige schade, lagere densiteit, minder optimale droging worden zorgvuldig uitgesorteerd.
De rijpe bessen worden geoogst, centraal verzameld en van hun vruchtvlees ontdaan. De ‘perkament’ bonen fermenteren en worden gewassen in waskanalen om het fermentatieproces te stoppen. Tenslotte laten de koffieboeren de bonen langzaam drogen in de zon.
Dit levert een koffie op met een floraal, kruidig karakter, je proef toetsen van citrus. Het is heel lekkere koffie met een fijn geaciduleerd karakter. De groene koffie is wel duur in aankoop. Ook in koffieland geldt de regel: kwaliteit kost geld.
Deze variëteit gebruiken wij in ETHIOPIA YIRGACHEFFE, MELANGE GOURMET en FILTER MILD.PaspoortKaart
- Koffie: Yirgacheffe
- Gebied: Ethiopië Yirgacheffe – +/- 2000 m.
- Producent: Oromia Union
- Verwerking: Gewassen, zongedroogd
- Kenmerken: Kruidig, citrus, bergamot, thee-elementen, delicaat.
- Certificering: Bio
- Gebruikt in: ETHIOPIA, FILTER MILD, MELANGE GOURMET